VILAWEB / Els raiers i els ganxers, declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO

La tradició mil·lenària d’aprofitar el corrent de rius per a transportar fusta té seguiment en diversos punts del país

La tradició mil·lenària d’aprofitar el corrent de rius per a transportar fusta s’ha convertit, des d’avui, en Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Una tradició que té seguiment en diversos punts del país.

Al Principat es coneixen com a raiers i tenen presència principalment a la Pobla de Segur i al Pont de Claverol (Pallars Jussà) i al Coll de Nargó (Alt Urgell). Tant la Pobla de Segur com Coll de Nargó ja han preparat actes de celebració per aquest cap de setmana.

Al País Valencià s’anomenen ganxers i la tradició es coneix com la Maerà. Una tradició que consistia a aprofitar el corrent de rius com el Xúquer o el Cabriol documentada des del segle XII i que es va mantenir viva fins a finals dels anys setanta. Sobretot té presència a Antella i Sumacàrcer, a la Ribera Alta. Precisament aquests pobles celebren cada estiu, des de fa una dècada, la festa de la Maerà.

Els qui s’hi dediquen asseguren que la decisió de la UNESCO ajudarà a preservar l’ofici i que serà un homenatge a totes les persones que durant anys van destinar la seva vida al transport fluvial de la fusta. Tot plegat, era una candidatura conjunta per reivindicar el transport fluvial de fusta dels governs d’Àustria, Txèquia, Alemanya, Letònia, Polònia i l’estat espanyol.

El transport de la fusta pels rius va ser, durant segles, una forma de vida. Van perdurar fins a mitjan segle XX, quan es van construir les preses i van aparèixer els camions. Però aquest ofici ha existit a tot el món, des de l’Àfrica fins al Canadà, passant pel Japó, on també existeixen agrupacions que el commemoren. És per aquest motiu que des de 1986 se celebren les Trobades Internacionals arreu del món per recuperar i rememorar aquest ofici.

Llig la notícia original en aquest enllaç

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dissabte 17 de febrer es presenta el llibre "10 anys de la Maerà d'Antella"