DIARI LA VEU / La UNESCO declara la «Maerà» d’Antella Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat [Vídeo]

Els ganxers de «Maeros del Xúquer» d’Antella mostren la seua satisfacció

La «Maerà» d’Antella (la Ribera Alta), organitzada pels ganxers de l’Associació Cultural «Maeros del Xúquer», ha estat declarada per la UNESCO aquest dijous a Rabat (el Marroc) Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat com a part de la candidatura de quaranta col·lectius raiers («Timber Rafting») presentada conjuntament per Àustria, Txèquia, Alemanya, Letònia, Polònia i l’estat espanyol. 

A finals del passat juliol, Antella va celebrar la desena edició de la «Maerà», un esdeveniment que recorda el mil·lenari ofici dels ganxers i el transport fluvial de la fusta tal com es va desenvolupar al Xúquer, al Cabriel i en altres rius valencians des del segle XII fins a la dècada del 1970. L’activitat va ser recuperada per les trobades de Centres d’Ensenyament en Valencià dutes a terme en aquest poble el 2012. Des de llavors, els ganxers o «maeros», vestits amb indumentàries tradicionals, traslladen tones de troncs des de l’illa de l’Esgoletja de Sumacàrcer fins a l’assut d’Antella, tal com es feia antigament. Aquesta festa etnogràfica està organitzada per l’associació esmentada, amb la col·laboració dels ajuntaments d’Antella i Sumacàrcer i de Diari La Veu del País Valencià

 

El camí cap a la consecució de la candidatura es va iniciar el 2010 a Rovereto, al Trentino, en una assemblea de l'Associació Internacional on ja es va parlar de demanar incloure els raiers com a Patrimoni de la UNESCO. A la trobada de l'any següent, celebrada a Alemanya, es va acordar iniciar el procés i coincidint amb la Trobada Internacional de Raiers de la Noguera Pallaresa de l'any 2012, que va tindre lloc a la Pobla de Segur amb la presència de més de vint associacions, ja es va començar a treballar-hi.

Aquesta tradició està molt arrelada a Catalunya, on hi ha els col·lectius de la Pobla de Segur i Pont de Claverol, al Pallars Jussà, i Coll de Nargó, a l'Alt Urgell. El 2003, la Diada dels Raiers ja va ser declarada Festa Tradicional d'Interés Nacional. Des del 1979, cada primer cap de setmana de juliol, l’Associació de Raiers del Noguera Pallaresa aprofita que és el moment de l'any en què més aigua descendeix per a celebrar-la.

Aquesta aprovació s'uneix al toc manual de campanes, candidatura impulsada pels Campaners d’Albaida i el MitMac, que aquest dimecres va entrar a formar part de la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Ara la «Maerà» d’Antella se suma a la llista d’elements valencians que compten amb aquesta distinció: el Tribunal de les Aigües de València, el Misteri d’Elx, les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, les Falles de València, les construccions de pedra seca i els tocs de bombos de l’Alcora i Alzira

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dissabte 17 de febrer es presenta el llibre "10 anys de la Maerà d'Antella"