VALENCIA EXTRA / La UNESCO declara la Maerà valenciana com a patrimoni cultural protegit


 SOCIETAT

La UNESCO declara la Maerà valenciana com a patrimoni cultural protegit

Aquesta pràctica de transport empleada en el Xúquer i el Cabriol es converteix en la segona tradició valenciana preservada aquesta setmana

 L'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) acaba de qualificar a la Maerà valenciana com a patrimoni cultural protegit. Aquesta tradició es converteix en la segona pràctica històrica valenciana a ser nomenada element patrimonial sota protecció aquesta setmana després del toc manual de campanes. El transport d'objectes mitjançant els corrents de rius com el Xúquer o el Cabriol així com els ganxers obtenen el seu reconeixement mundial.

El Comité de Patrimoni Cultural Immaterial de l'organisme internacional es troba reunit a la ciutat marroquina de Rabat des d'on acaba de saltar la notícia d'última hora. El reconeixement de la Maerà valenciana, de la qual es tenen registres des del segle XII, ha sigut gràcies també a la candidatura conjunta amb cinc països europeus de la talla de la República Txeca, Letònia, Àustria, Alemanya i Polònia.

La Comunitat Valenciana compta amb l'Associació de Maeros del Xúquer que té l'impuls de municipis de la comarca de la Ribera Alta com Antella i Sumacàrcer. Aquestes localitats celebren cada mes de juliol la festa de la Maerà on recreen aquesta tradició autòctona.

La protecció cultural per part de la UNESCO garantirà també la recuperació etnogràfica de les tradicions valencianes com la Maerà. Aspectes com la vestimenta tradicional dels maeros amb la camisa blanca, la faixa i el barret de palla o la tècnica de la navata per a enganxar i amarrar troncs mitjançant cordes també queden sota l'empara del patrimoni cultural de Nacions Unides.

Llig la notícia original en aquest enllaç


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dissabte 17 de febrer es presenta el llibre "10 anys de la Maerà d'Antella"

11a Maerà d'Antella 2023

Antella celebra la primera «Maerà» amb el títol de Patrimoni Immaterial de la Humanitat aquest dissabte