Espectacular XII edició del Descens del riu Aragón Subordán amb la participació de ganxers d'Antella

"Espectacular. Una de les experiències més fantàstiques que he viscut mai com a ganxer". Així descriu el president dels Maeros d'Antella la XII edició del Descens de Navatas per l'Aragón Subordán celebrada el passat diumenge, dia 12 de maig, en la qual va tindre "l'increïble i gran oportunitat" de participar.


Ho va fer en una de les dues navates de 24 metres i quatre "trampos"(trams, en cheso) que baixaren un tram d'uns tres quilòmetres d'este riu pirinaic d'alta muntanya des del Pozo del Molino fins al Puente Viejo al seu pas per la localitat d'Echo, en la Jacitània (Osca) aragonesa. Els ganxers valencians van ser convidats per l'Associacio de Navateros de la Val d'Echo, a través del navater Enrique Climente, a participar en l'edició d'enguany, després d'haver participat este experimentat veí aragonés resident a Saragosa en la Maerà d'Antella del 2014.

El descens de les navates va resultar molt ràpid per la forta corrent i gran cabal, si bé la primera de les navates, de 24 metres de longitud, es va atascar en el tram final. Això va obligar als navaters a "espentar-la amb força -amb tranques- per a traure-la", segons va explicar Eloy Marín, president de l'entitat organitzadora, per a tot seguit, proseguir riu avall.  

Per la seua banda, la segona navata, després d'una eixida espectacular, va col·lisionar en el segon segment del recorregut amb un dels rems davanters contra les pedres del fons del riu (veure video), la qual cosa el va deixar inutilitzat durants uns breus però intensos mimuts. No obstant això, gràcies a la destreça i perísia d'Enrique Climente i de la resta de navaters, el rem danyat es va poder reposicionar i tornar a nugar amb sarga amb celeritat, amb la qual cosa la navata va poder concloure amb èxit  el seu recorregut per a deleit del nombrós públic assistent a esta festa declarada Bé Cultural Immaterial d'Aragó.

🎶🎶 Navatiando, navatiando 🛶
qué goyo nos fa baxar 💦
por l’Aragón enta l’Ebro 🏞️
y por l’Ebro enta lo mar 🌊
Navatiando, navatiando 🛶
qué goyo nos fa baxar 😍
por l’Aragón enta l’Ebro
y por l’Ebro enta lo mar.
 🌊
Y asinas lo feban…,
y los d’Echo los millós.
Dende Echo y enta lo mar
navatiando so baxau;
d’otros lugás que veniban,
dezaga se’n son quedáus. 🛶

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dissabte 17 de febrer es presenta el llibre "10 anys de la Maerà d'Antella"

11a Maerà d'Antella 2023

Antella celebra la primera «Maerà» amb el títol de Patrimoni Immaterial de la Humanitat aquest dissabte