Enhorabona Nabateros del Sobrarbe pel 35 Descens del Cinca


Des de l'Associació Cultural Maeros del Xúquer volem felicitar a tots i totes els membres de Nabateros del Sobrarbe per l'èxit de l'organització del 35 Descens pel riu Cinca, així com al conjunt d'associacions promotores del #transportfluvialfusta pels rius valencians, aragonesos, catalans, navarresos, castellans i de la resta de la península ibèrica, Europa i del món sencer. 
Aquest esdeveniment pretén recordar aquest antic ofici i homenatjar els nabateros que arriscaven les seues vides en el transport de la fusta. L'any 1941 va tenir lloc l'últim descens nabatero professional. L'Associació de Nabateros de Sobrarbe va recuperar el 1984 aquesta tradició que enguany compleix el 35 aniversari.
La tradició nabatera del Cinca es remunta al segle XVI, època en la qual trobem els primers testimonis d'aquesta perillosa professió en localitats com Laspuña, Puyarruego i Escalona.
La Nabata és un antic mitjà de transport dels troncs de fusta de les zones productores de la muntanya a les serradores, situades a les parts baixes de les valls. El trajecte anava des del Pirineu fins a Tortosa a la Mediterrània.
El Govern d'Aragó declarava "Bé d'interès cultural immaterial" la cultura del transport fluvial de la fusta a Aragó. Es reconeixia així una activitat tradicional que constitueix una part essencial del patrimoni etnològic aragonès i que segueix viva mitjançant la celebració anual de descensos de nabatas.
L'executiu aragonés s'ha adherit al projecte de candidatura de la cultura del transport fluvial de la fusta perquè siga inclosa en la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. Es tracta d'una candidatura compartida amb Navarra, Catalunya i Castella-la Manxa. Maeros d'Antella pretén que el Govern valencià s'adherisca a esta candidatura i que declare 'la Maerà' d'Antella Festa d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana, els tràmits de la qual ja ha iniciat.

📆 Vos esperem el 27 de juliol en 👉VIII Maerà Antella 2019

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dissabte 17 de febrer es presenta el llibre "10 anys de la Maerà d'Antella"

11a Maerà d'Antella 2023

Antella celebra la primera «Maerà» amb el títol de Patrimoni Immaterial de la Humanitat aquest dissabte