L’11a edició de la «Maerà» d’Antella se celebra els dies 29 i 30 de juliol
El pròxim cap de setmana tindrà lloc l’11a edició, «la més gran, participativa i espectacular del segle XXI»
Font: Diarilaveu.cat
La «Maerà» d’Antella (la Ribera Alta) s’estrena enguany com a flamant integrant de la prestigiosa Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Serà al llarg d’aquest pròxim cap de setmana (29 i 30 de juliol) durant l’11a edició, la primera amb el distingit reconeixement.
Un any més, hi col·labora Diari La Veu del País Valencià com a mitjà oficial juntament amb els Ajuntaments d’Antella i Sumacàrcer, Xúquer Viu i altres associacions internacionals i de la resta de l’Estat espanyol. També ho fa el dolçainer i cantant Dani Miquel, qui ja va tindre oportunitat de participar en una anterior edició de menor recorregut de la Festa declarada, el passat 1 de desembre a Rabat (Marroc), Patrimoni de la Humanitat.
L’entitat organitzadora i membre de la IATR (International Association of Timber Rafting), l’Associació Cultural «Maeros del Xúquer», té previst festejar el distingit reconeixement de la UNESCO «com aquesta declaració mereix»: «fent de la baixada de fusta pel Xúquer 2023 “la més gran, participativa i espectacular del segle XXI”». En aquest sentit, els ganxers i ganxeres antellans -«maeros», en l’argot local-, hauran de conduir, aprofitant el corrent natural del riu i pel sistema de flotació, més tones de troncs -de pi- que mai (37,7 tones) des de l’Illa de l’Esgoletja de Sumacàrcer fins a l’Assut d’Antella -7,7 km de recorregut fluvial-.
Una altra particularitat és que, a diferència de les anteriors edicions en què utilitzaven dos dies per a fer aquest recorregut, s’han marcat el repte de transportar les més de 37 tones de fusta en una única jornada. Està previst que els troncs es llancen a l’aigua a primeres hores del matí del dissabte a l’Esgoletja de Sumacàrcer per a mamprendre el descens pel Xúquer i afrontar un primer tram de forts corrents i molt tècnic reservat per als ganxers més experts.
Una vegada superada aquesta dificultat, cap a les 11 h, està prevista l’arribada dels ganxers i raiers aragonesos al pont de Sumacàrcer, on faran una parada tècnica de reagrupament. Tot seguit, reprendran camí riu avall en direcció a l’Assut de Carcaixent, on hauran de canalitzar els grans troncs de fusta pel portell i, tot seguit i donada l’escassa fondària, efectuar operacions de barranqueig i parada de la fusta «en tisora», moment que aprofitaran per a dinar a vora riu.
Al voltant de les 17 h, ganxers, raiers i navaders aragonesos i resta de participants -entre els quals figuren representants de Navateros de la Val d’Echo (Osca), el dolçainer Dani Miquel, i representants de Campaners d’Albaida i dels Festers d’Antella 2023, eixiran cap a Antella.
Entre les 19 i les 20 hores, en funció de condicions de cabal, intensitat del corrent, vent dominant i flotabilitat de la fusta, està prevista l’arribada de la fusta a l’Assut d’Antella, on la Muixeranga d’Alginet rebrà els ganxers alçant torres humanes en senyal de tribut i benvinguda, tal com ja es va fer en l’edició del 2022.
Al mateix temps, l’arribada dels «maeros» i «maeres» a l’històric Assut en la primera «Maerà» com a Patrimoni de la Humanitat, serà anunciada per un volteig de campanes de l’ermita i de l’església, en homenatge als Campaners d’Albaida per la consecució el 2022 de la seua distinció com a Patrimoni de la Humanitat.
No serà fins al matí del diumenge 30 de juliol -entre les 10 h i les 12 h- quan les quadrilles de «navegants de riu» extraguen els troncs de l’aigua i arrosseguen la fusta pels carreus de l’Assut d’Antella, alhora que s’eleven les muixerangues en diferents punts fluvials.
Posteriorment, de 12 h a 13.30 h, s’iniciaran els tallers infantils «Aprendre l’ofici de ganxer» per a xiquets i joves de fins a 16 anys. Finalment, hi haurà muixerangues fi de festa davant la Casa de les Comportes, amb Dani Miquel a la dolçaina.
Després tindrà lloc un dinar de germanor de ganxers, muixeranguers, campaners i col·laboradors a la Casa de les Comportes, on al llarg de la pròxima setmana i fins al 4 d’agost es mostrarà l’exposició fotogràfica «11 anys de la Festa de la Maerà», i s’oferiran nombroses activitats culturals complementàries com ara xarrades, conferències i projeccions audiovisuals obertes al públic de totes les edats.
- GALERIA | 10a edició de la «Maerà», dissabte 30 juliol de 2022 | Per Joanjo Puertos
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada