Antella celebra la primera «Maerà» amb el títol de Patrimoni Immaterial de la Humanitat aquest dissabte

 El pròxim cap de setmana tindrà lloc la 11a edició, «la més gran, participativa i espectacular del segle XXI»


DLV Antella 25/07/2023 04:00

La «Maerà» d’Antella (la Ribera Alta) s’estrena enguany com a flamant integrant de la prestigiosa Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Serà al llarg d’aquest pròxim cap de setmana (29 i 30 de juliol) durant l’11a edició, la primera amb el distingit reconeixement.

Un any més, hi col·labora Diari La Veu del País Valencià com a mitjà oficial juntament amb els Ajuntaments d’Antella i Sumacàrcer, Xúquer Viu i altres associacions internacionals i de la resta de l’Estat espanyol. També ho fa el dolçainer i cantant Dani Miquel, qui ja va tindre oportunitat de participar en una anterior edició de menor recorregut de la Festa declarada, el passat 1 de desembre a Rabat (Marroc), Patrimoni de la Humanitat.

L’entitat organitzadora i membre de la IATR (International Association of Timber Rafting), l’Associació Cultural «Maeros del Xúquer», té previst festejar el distingit reconeixement de la UNESCO «com aquesta declaració mereix»: «fent de la baixada de fusta pel Xúquer 2023 “la més gran, participativa i espectacular del segle XXI”». En aquest sentit, els ganxers i ganxeres antellans -«maeros», en l’argot local-, hauran de conduir, aprofitant el corrent natural del riu i pel sistema de flotació, més tones de troncs -de pi- que mai (37,7 tones) des de l’Illa de l’Esgoletja de Sumacàrcer fins a l’Assut d’Antella -7,7 km de recorregut fluvial-.

Una altra particularitat és que, a diferència de les anteriors edicions en què utilitzaven dos dies per a fer aquest recorregut, s’han marcat el repte de transportar les més de 37 tones de fusta en una única jornada. Està previst que els troncs es llancen a l’aigua a primeres hores del matí del dissabte a l’Esgoletja de Sumacàrcer per a mamprendre el descens pel Xúquer i afrontar un primer tram de forts corrents i molt tècnic reservat per als ganxers més experts.

La 10a «Maerà» d’Antella | Joanjo Puertos | DLV

Una vegada superada aquesta dificultat, cap a les 11 h, està prevista l’arribada dels ganxers i raiers aragonesos al pont de Sumacàrcer, on faran una parada tècnica de reagrupament. Tot seguit, reprendran camí riu avall en direcció a l’Assut de Carcaixent, on hauran de canalitzar els grans troncs de fusta pel portell i, tot seguit i donada l’escassa fondària, efectuar operacions de barranqueig i parada de la fusta «en tisora», moment que aprofitaran per a dinar a vora riu.

Al voltant de les 17 h, ganxers, raiers i navaders aragonesos i resta de participants -entre els quals figuren representants de Navateros de la Val d’Echo (Osca), el dolçainer Dani Miquel, i representants de Campaners d’Albaida i dels Festers d’Antella 2023, eixiran cap a Antella.

La 10a «Maerà» d’Antella | Joanjo Puertos | DLV

Entre les 19 i les 20 hores, en funció de condicions de cabal, intensitat del corrent, vent dominant i flotabilitat de la fusta, està prevista l’arribada de la fusta a l’Assut d’Antella, on la Muixeranga d’Alginet rebrà els ganxers alçant torres humanes en senyal de tribut i benvinguda, tal com ja es va fer en l’edició del 2022.

Al mateix temps, l’arribada dels «maeros» i «maeres» a l’històric Assut en la primera «Maerà» com a Patrimoni de la Humanitat, serà anunciada per un volteig de campanes de l’ermita i de l’església, en homenatge als Campaners d’Albaida per la consecució el 2022 de la seua distinció com a Patrimoni de la Humanitat.

No serà fins al matí del diumenge 30 de juliol -entre les 10 h i les 12 h- quan les quadrilles de «navegants de riu» extraguen els troncs de l’aigua i arrosseguen la fusta pels carreus de l’Assut d’Antella, alhora que s’eleven les muixerangues en diferents punts fluvials.

Posteriorment, de 12 h a 13.30 h, s’iniciaran els tallers infantils «Aprendre l’ofici de ganxer» per a xiquets i joves de fins a 16 anys. Finalment, hi haurà muixerangues fi de festa davant la Casa de les Comportes, amb Dani Miquel a la dolçaina.

Després tindrà lloc un dinar de germanor de ganxers, muixeranguers, campaners i col·laboradors a la Casa de les Comportes, on al llarg de la pròxima setmana i fins al 4 d’agost es mostrarà l’exposició fotogràfica «11 anys de la Festa de la Maerà», i s’oferiran nombroses activitats culturals complementàries com ara xarrades, conferències i projeccions audiovisuals obertes al públic de totes les edats.

Notícia original publicada en el Diari la Veu del País Valencià punxant en aquest enllaç

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dissabte 17 de febrer es presenta el llibre "10 anys de la Maerà d'Antella"