Un llibre repassa la «Maerà» d’Antella des que es va recuperar fa 10 anys
Un llibre repassa la «Maerà» d’Antella des que es va recuperar fa 10 anys
La «Maerà» va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat com a part de la candidatura de quaranta col·lectius raiers d'Àustria, Txèquia, Alemanya, Letònia, Polònia i l’estat espanyol
L’Associació Cultural Maeros del Xúquer va presentar fa uns dies a Antella (la Ribera Alta) el llibre 10 anys de la Maerà d’Antella, uns obra que repassa l’evolució de la tradició mil·lenària de conduir la fusta pel riu Xúquer des que es va recuperar en aquest municipi l’abril del 2012 fins a desembre del 2023, coincidint amb el primer aniversari de la declaració de la «Maerà» com a Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO.
En l’acte van participar l’alcaldessa d’Antella, Eugenia García; el president i el vicepresident de la IATR (International Association of Timber Rafting / Associació Internacional de Ganxers), l’alemany Frank Thiel i el txec Jaroslav Camplík; el president de Maeros del Xúquer, Leo Part, i alguns autors dels textos i les fotografies de la publicació.
En la darrera edició de la «Maerà», que va tindre lloc el 29 i 30 de juliol de l’any passat, l’entitat organitzadora, membre de la IATR, va celebrar el distingit reconeixement de la UNESCO «fent de la baixada de fusta pel Xúquer 2023 “la més gran, participativa i espectacular del segle XXI».
En aquest sentit, els ganxers i ganxeres antellans -«maeros», en l’argot local-, van conduir, aprofitant el corrent natural del riu i pel sistema de flotació, més tones de troncs -de pi- que mai (37,7 tones) des de l’Illa de l’Esgoletja de Sumacàrcer fins a l’Assut d’Antella -7,7 km de recorregut fluvial-.
Una altra particularitat, a diferència de les anteriors edicions en què utilitzaven dos dies per a fer aquest recorregut, va ser que van transportar les més de 37 tones de fusta en una única jornada. Una vegada conclosa la «Maerà», hi va haver muixerangues i fi de festa davant la Casa de les Comportes, amb Dani Miquel a la dolçaina.
Un any més, Diari La Veu del País Valencià va ser el mitjà oficial d’aquest esdeveniment organitzat per l’Associació Cultural Maeros i que compta amb la col·laboració dels Ajuntaments d’Antella i Sumacàrcer, Xúquer Viu i altres associacions internacionals i de la resta de l’Estat.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada