Fem un any de la declaració de la Maerà com a Patrimoni de la Humanitat

Moment de la 17a Sessió del comité intergovernamental de la UNESCO per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) en què s'aprova incloure el Timber Rafting o Transport fluvial de Fusta en la prestigiosa Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Inscrit el 2022 (17.COM). Rabat (el Marroc) 1 de desembre de 2022.

Timber Rafting -Austria, Czechia, Germany, Latvia, Poland and Spain- Inscribed in 2022 (17.COM) on the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity

La conducció fluvial de la fusta a Alemanya, Àustria, Txèquia, Espanya, Letònia i Polònia té l'origen a l'edat mitjana, quan s'utilitzaven rais per transportar fusta, mercaderies i persones utilitzant els corrents naturals d'aigua. En el passat, els ganxers i raiers que viatjaven a destinacions remotes passaven setmanes vivint i treballant junts en l'embarcació. Com a resultat, va sorgir una comunitat que compartia els coneixements, les habilitats, les tècniques i els valors de la fabricació i la navegació de basses de fusta. La tradició s'ha cultivat durant generacions i continua sent forta gràcies a la comunicació oral, l'observació i la participació contínua, fins i tot a través de campaments juvenils, escoles locals, festivals i tallers. Les basses de fusta, que fan fins a 600 metres de llarg, 50 d'ample i 2 d'alçada, s'utilitzen hui dia principalment per navegar pels rius.
Tot i això, el procés de construcció continua sent el mateix i inclou la selecció de la fusta, el seu transport al riu i la connexió dels troncs per formar les basses. La fusta fomenta la col·laboració i la cohesió social dins i entre les comunitats participants, i ara està oberta a practicants de totes les edats, sexes i orígens socials i culturals. La protecció dels sistemes hídrics i ecològics i l'ús sostenible de la fusta estan profundament arrelats a la pràctica. Aquesta manera regular i animada de compartir experiències enriqueix el patrimoni i afavoreix els valors comuns i els intercanvis culturals que transcendeixen fronteres.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dissabte 17 de febrer es presenta el llibre "10 anys de la Maerà d'Antella"

11a Maerà d'Antella 2023

Antella celebra la primera «Maerà» amb el títol de Patrimoni Immaterial de la Humanitat aquest dissabte