XI Maerà Antella 2023

L'11a edició de la Maerà d'Antella està prevista per a l'últim cap de setmana -29 i 30- de juliol. Enguany la Festa de la Baixada de troncs pel Xúquer s'estrena com a flamant integrant de la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Un reconeixement anhelat per totes les maeros des del 2012 i que es va fer realitat el passat 1 de desembre en la 17a sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO celebrada a Rabat, la capital del Regne del MarrocPerò... què és la UNESCO? ¨La UNESCO és un organisme especialitzat de les Nacions Unides que es va fundar en 1945 amb l'objectiu de contribuir a la pau i la seguretat al món mitjançant l'educació, la ciència, la cultura i les comunicacions. 
Hui dia 193 estats pertanyen a la UNESCO, i set més en són membres associats.[Té la seu a París (França), i la seva xarxa comprèn més de 60 oficines arreu del món.

Els projectes patrocinats per la UNESCO inclouen projectes científics internacionals; programes d'alfabetització, d'ensenyament tècnic o de formació de mestres; projectes històrics i culturals regionals; foment de la cooperació internacional per preservar el patrimoni cultural i natural mundial, i promoció dels drets humans.

Segons especifica la unesco en el seu web, la maerà, maderada o transport fluvial de la fusta, a Alemanya, Àustria, Txèquia, Espanya, Letònia i Polònia té el seu origen en l'Edat mitjana, quan s'utilitzaven rais per a transportar fusta, mercaderies i persones utilitzant els corrents naturals d'aigua. En el passat, els raiers i ganxers que viatjaven a destins remots passaven setmanes vivint i treballant junts. Com a resultat, va sorgir una comunitat que compartia els coneixements, les habilitats, les tècniques i els valors de la fabricació i la navegació en fusta solta o en rais. La tradició s'ha cultivat durant generacions i continua sent forta gràcies a la contínua comunicació oral, l'observació i la participació, fins i tot a través de campaments juvenils, escoles locals, festivals i tallers. Les almadies o rais de fusta s'utilitzen hui dia principalment per a navegar pels rius. No obstant això, el procés de construcció continua sent el mateix i inclou la selecció de la fusta, el seu transport al riu i la connexió dels troncs per a formar les basses. La maerà fomenta la col·laboració i la cohesió social dins i entre les comunitats participants, i ara està oberta a practicants de totes les edats, sexes i orígens socials i culturals. La protecció dels sistemes hídrics i ecològics i l'ús sostenible de la fusta estan profundament arrelats en la pràctica. Aquesta manera regular i animada de compartir experiències enriqueix el patrimoni i afavoreix els valors comuns i els intercanvis culturals que transcendeixen fronteres.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dissabte 17 de febrer es presenta el llibre "10 anys de la Maerà d'Antella"

11a Maerà d'Antella 2023

Antella celebra la primera «Maerà» amb el títol de Patrimoni Immaterial de la Humanitat aquest dissabte