La maerà, nominada a ser Patrimoni Mundial el 2022

https://www.nosaltreslaveu.cat/noticia/47909/ix-maera-antella-es-presenta-a-sumacarcer-aquest-divendres 


L’Associació Cultural Maeros del Xúquer (ACMX), entitat organitzadora de la festa de la Maerà d’Antella (la Ribera Alta), ofereix aquest divendres una roda de premsa al pati de l’Ajuntament de Sumacàrcer per presentar totes les novetats relacionades amb la celebració d'enguany, que tindrà lloc els dies 31 de juliol i 1 d’agost. Hi intervindran Leo Part, president de l'ACMX; Lupe Frigols (ganxera); Luca Part (jove ganxer de 13 anys); Txema Pelaez, president de la Mancomunitat de la Ribera Alta; David Pons, alcalde de Sumacàrcer, i Juan Antonio Tobar, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Antella

En aquesta 9a edició, els ganxers conduiran més de 20 tones de troncs pel riu Xúquer des del paratge de l’Esgoletja de Sumacàrcer fins a l’Assut d’Antella (el recorregut fluvial passa de 2 a 7km i la baixada de fusta passa a fer-se en dues jornades). A més, hi haurà actes culturals complementaris a la festa central.

Candidata a Patrimoni de la Humanitat el 2022

L'ACMX ha informat a Nosaltres La Veu que el secretari de la Convenció per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Intangible de la UNESCO, Tim Curtis, en una carta datada el 13 de juliol, ha comunicat la nominació del Timber rafting per a la llista representativa del Patrimoni de la Humanitat del 2022.

Una novetat important, ja que la candidatura de la International Timber Rafstmen Association (Associació Internacional de Raiers i Ganxers), de la qual formen part entitats de 6 països europeus, entre les quals l'ACMX, estava esperant aquesta notificació oficial des que la petició es va formalitzar el 2012 a la Pobla de Segur (el Pallars Jussà), on ja estigueren presents representants dels ganxers valencians.

Així,  el 2022 la Maerà d’Antella podria ser reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO. Amb aquesta consideració, la festa de baixada de troncs per aigües del Xúquer es convertiria en la 7a manifestació de País Valencià que aconseguiria aquest reconeixement -juntament amb el Tribunal de les Aigües (2009), el Misteri d’Elx (2001), les Festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, les Falles (2016); i la construcció de pedra en sec i els toc dels bombos d’Alcora i Alzira (2008).

Després de la roda de premsa, s’inaugurarà l’exposició fotogràfica «Maeros del Xúquer, navegant cap a la UNESCO» a la sala d’exposicions, i es projectarà un vídeo de la candidatura de la qual formen part els governs de Polònia, Àustria, República Txeca, Alemanya, Letònia i Espanya.

Aquesta festa etnogràfica compta amb el suport dels Ajuntaments d'Antella i Sumacàrcer, la Mancomunitat de la Ribera Alta, la Séquia Reial del Xúquer, Escola Valenciana, la Muixeranga d'Alginet i Nosaltres La Veu, entre moltes
altres entitats i institucions.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dissabte 17 de febrer es presenta el llibre "10 anys de la Maerà d'Antella"

11a Maerà d'Antella 2023

Antella celebra la primera «Maerà» amb el títol de Patrimoni Immaterial de la Humanitat aquest dissabte